WARMING UP

Van boek tot voorstelling

/ / Gratis voorbeschouwing op 22, 27, 28 en 29 juni // 19.30 – 20.15 uur

Bij wijze van warming up voor het muziektheaterspektakel DHLOMO verzorgen Boudewijn Koops en Ben Siemerink een voorbeschouwing. Boudewijn Koops is artistiek leider van het muziektheaterspektakel DHLOMO. Ben Siemerink is de auteur van het boek DHLOMO, Een kleurrijk leven tussen zwart en wit.

Het verhaal in vogelvlucht

In vogelvlucht belichten beiden de highlights uit het kleurrijke levensverhaal van Darius Dhlomo, die in 1958 vanuit Zuid-Afrika naar Almelo kwam om voor Heracles te gaan voetballen. En hoe het levensverhaal van dit multi-talent – Dhlomo was behalve voetballer, bokser en zanger/musicus ook welzijnswerker, lokaal politicus en anti-Apartheidsactivist – nu de rode draad vormt in een theaterspektakel voor jong en oud.

Een inspirerend verhaal

Het is een inspirerend verhaal over een zwarte man, die ontsnapt aan het onmenselijke Apartheidssysteem en in het dan nog vooral ‘witte’ Twente uiteindelijk een nieuw thuis vindt. Als sportheld wacht Darius Dhlomo in Almelo een warm welkom, al voelt hij zichzelf af en toe ook wel een ‘wandelende kermis’. Als hij stelling neemt tegen racisme, binnen en buiten het veld, gaat Darius er nooit met gestrekt been in. Liever verpakt hij z’n niet mis te verstande boodschap op een ludieke manier. Zo maakt hij al in 1965 (!) in Hengelo z’n opwachting als eerste zwarte Sinterklaas in ons land. 

Noaberschap en Ubuntu

Gaandeweg ontdekt Dhlomo de frappante overeenkomsten tussen het Twentse Noaberschap en Ubuntu, de levensfilosofie van Zulu-cultuur, waarin hij z’n roots heeft. Ubuntu staat, net als noaberschap, voor: omzien naar elkaar in een gemeenschap, die zich met elkaar verbonden weet door een gedeelde historie en cultuur. Ik ben omdat wij zijn. Je bent er voor elkaar in voor- en tegenspoed, van de wieg tot het graf. 

Die boodschap, die Darius Dhlomo in al zijn hoedanigheden uitdroeg tijdens zijn leven, klinkt ook door in het theaterspektakel DHLOMO. Op een eigentijdse, veelkleurige manier. In muziek, taal, zang en dans.

Reserveer een plekje bij de ‘voorbeschouwing’

Wil jij alles over Darius DHLOMO en het theaterspektakel te weten komen? Reserveer dan een plekje bij voor De Warming Up als je ook je ticket voor de voorstelling koopt. Ben en Boudewijn vertellen je alles wat je wilt weten over het hartveroverende levensverhaal van the man of many talents, Darius Dhlomo. 

X
#popup